Un nou studiu condus de cercetători chinezi și americani, ce analizează evoluția dinozaurilor, sugerează un avertisment îngrijorător pentru viitorul speciei umane. Potrivit cercetătorilor, oamenii ar putea deveni mai puțin inteligenți pe măsură ce dependența de tehnologie crește.
Studiul, publicat în revista Paleobiology, examinează evoluția ceratopsienilor, dinozauri cu coarne care au trăit în urmă cu 100 de milioane de ani. Cercetătorii au descoperit că pe măsură ce acești dinozauri au crescut în dimensiune, simțurile lor, inclusiv auzul, mirosul și chiar inteligența, au început să scadă.
Aceste schimbări evolutive sunt corelate cu schimbările în stilul de viață al dinozaurilor, care, deși aveau nevoie de abilități senzoriale dezvoltate pentru a supraviețui în stadiile timpurii ale vieții lor, pe măsură ce au devenit mai mari, aceste abilități au devenit mai puțin utile, notează South Morning China.
Cercetătorii au subliniat că primele specii de ceratopsieni aveau creiere relativ mari, chiar mai mari decât majoritatea reptilelor existente, dar pe măsură ce au crescut, acești dinozauri nu mai aveau nevoie de aceleași abilități pentru a face față prădătorilor, iar dimensiunea mare a corpului lor a „favorizat” scăderea anumitor funcții cognitive și senzoriale.
În ceea ce privește specia umană, cercetătorii avertizează că acest proces ar putea fi similar dacă ne vom baza prea mult pe tehnologie. Deși cercetătorii nu trag încă concluzii definitive, rezultatele acestui studiu ridică semne de întrebare cu privire la efectele pe termen lung ale dependenței tehnologice asupra speciei umane.
„Dacă oamenii devin din ce în ce mai dependenți de dispozitivele tehnologice pentru a îndeplini sarcinile de zi cu zi, funcțiile cognitive esențiale ar putea fi afectate pe termen lung”, au spus aceștia.
Studiul sugerează că, în cazul în care evoluția umană urmează o traiectorie similară cu cea a dinozaurilor, ne-am putea confrunta cu o scădere treptată a abilităților noastre intelectuale și senzoriale, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care interacționăm cu lumea din jurul nostru.
Sursa Foto: Shutterstock